Skip to content

Torsdagstrix – om att ta snygga bilder

27 oktober, 2011

Vi har fått frågor om tips på hur man tar snygga bilder till sin Jabbobutik. Ett utmärkt tema för en torsdag, och idag börjar vi med några idéer om det. Fortsättning kommer att följa!

Din kamera är tillräckligt bra! – Den kamera du har, om det är en kompakt eller system, så är den med största sannolikhet alldeles tillräckligt bra för att du ska kunna ta fina bilder. Var nyfiken på och testa de funktioner som din kamera har! Ta flera bilder på samma sak, med olika inställningar, för att se vad det ger för olika effekter i bilden.

Vad är det du vill förmedla? – Fundera över det du tillverkar för hand och din kreativitet, vad är för känsla du vill förmedla i dina bilder? Förstärks det genom ett varmt eller ett kallt ljus? En färgstark eller en neutral bakgrund? Vad framhäver dina saker på bästa sätt?

Skapa helhet och bryt av med överraskningar – Att fundera över vad du vill förmedla hjälper dig att skapa en mer sammanhållen känsla i din Jabbobutik. Om du har många olika saker som du vill sälja kan det vara en fördel att sakerna presenteras på ett liknande sätt, tex med liknande ljus och bakgrund. Det gör det lättare att se sakerna som presenteras i bilderna och ger även en helhetskänsla.

Använd dagsljus – Om du tar bilderna inomhus är det lättare att återskapa ljuset och därigenom färgerna om du vid ett senare tillfälle vill komplettera med fler bilder till din Jabbobutik. Använd dagsljuset som finns inomhus genom att ta bilderna vid ett fönster. Undvik blixt och prova dig fram!

Gör din egna miniatyrstudio – Om du vill ha en enhetlig bakgrund kan du skapa en miniatyrstudio genom att hänga upp ett tyg eller papper (tex över en stol eller annat föremål som du ställt på ett bord), så att tyget/papperet både bildar ett golv (som din sak som ska fotas står på) och en vägg (bakgrund), men utan att det blir en skarp kant mellan golv och vägg. Låt istället tyget/papperet falla mjukt och ha en rundad övergång från golv till vägg. Detta behöver verkligen en bild snarare än många fler ord. Lovar att återkomma med det – eller om det är någon av er som vill dela med er med ett exempel på hur det kan se ut?!

Blanda närbilder med att ge ett sammanhang – hjälp köparna att få en uppfattning om hur dina saker ser ut. Genom närbilder, men också i ett sammanhang och/eller på håll.

Och framför allt:

Hitta ditt sätt och din känsla! – det är den vi längtar efter, den variationen!

Hoppas att det här väcker lite inspiration och idéer. Fyll gärna på med era egna tips, och som sagt vi återkommer med fler en annan torsdag!

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. 28 oktober, 2011 06:39

  Ett annat tips: Om du inte är van vid (eller har) Photoshop eller liknande program, är Picnic.com ett smidigt program på nätet där du gratis och enkelt kan redigera dina bilder. Se om de behöver beskäras, göras ljusare, förstärka färger etc.

  • 2 november, 2011 03:48

   Tack för tipset Maria! Det ska vi såklart vidarebefordra till våra läsare.

 2. 28 oktober, 2011 11:18

  Appropå en miniatyrstudio så hade vi just ett sånt tips på 365slojd.se för ett litet tag sen.
  http://www.365slojd.se/?p=10491
  Den är ju enklast möjliga och om nån här har byggt en annan variant vore det kul att få se 🙂

  • 2 november, 2011 03:50

   Tack Tobias för ett bra tips. Jag tror minsann att vi ska ha en bygg-din-egen-fotostudio-special på bloggen snart 🙂 Jag har sett andra, liknande tips som vi också gärna delar med oss av. Håll utkik.
   /Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: