Skip to content

Omvärldsonsdag – om strumpstoppning, monster och grekiska klädbyten

2 november, 2011

Boken bjuder på fina illustrationer och många handfasta tips,
till exempel hur man kan ge slitna kläder en ansiktslyftning.

Stoppa strumpor, är det någon som gör det nu för tiden? Annat var det förr, på farmors tid. Då lappades och lagades det, inget fick gå till spillo. Inte ens den mest miljömedvetna nutidssvensken gör ett så litet ekologiskt fotavtryck som dåtidens flitiga husmor som sydde, gnodde och låg i från arla till sent.

En tillbakagång till forna tiders lappa och laga-filosofi är knappast ett troligt scenario. Kläder är för billiga idag, och vi har för ont om tid (eller snarare, vi har för mycket annat att göra). Men visst vore det bra att kunna laga sina favoritsockor, eller lappa de där allra skönaste jeansen? Kolla på antikvariat efter böcker i ämnet, det gavs ut en uppsjö av informativa husmorsböcker i början av förra seklet. Eller också kan man slå till och köpa Make do and mend, en nyutgåva av en skrift som ursprungligen gavs ut av det brittiska informationsministeriet 1943, mitt under brinnande världskrig. Boken finns att köpa på till exempel B0kus. Kanske en kul julklapp till den miljömedvetne?

Monsterbilderna har vi lånat från Monster-Munch.

Ett något roligare sätt att ta tillvara på trasiga eller udda strumpor är att göra monster av dem. Även den tristaste socka låter sig lätt förvandlas till en lagom skräckinjagande figur. En gnutta fantasi är allt som behövs. Monster-Munch delar frikostigt med sig av en steg-för-steg-instruktion i monsterskapande. Bara att sätta igång!

 


Vill du ändå lära dig hur man stoppar en strumpa? Kolla in den här instruktionsvideon för några handfasta tips. Eller be farmor visa!

 

Och till sist ett radiotips på temat att hushålla med jordens resurser. Krisen i Grekland slår hårt mot befolkningen. Inte minst en tidigare välmående medelklass tvingas nu vända på slantarna. Sveriges Radios Robin Olin gjorde nyligen ett intressant reportage om den nya second hand-trenden i krisens spår i Aten: Swap not shop. Lyssna på reportaget här!

 

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 2 november, 2011 06:22

    Vackert! Jag sprider vidare.

    • 2 november, 2011 07:38

      Tack Nina! Vi vill gärna ha fler läsare till bloggen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: