Skip to content

Omvärldsonsdag – Hur hett är hemslöjd?

9 november, 2011

Slöjd, DIY och Craftivism är större än någonsin i Sverige idag. Nyfiket passade Jabbo på att kontakta Tobias Havaas som är hemslöjdskonsulent i Västra Götalandsregionen. Vi ville veta hur hett hemslöjd är idag och vilka trenderna är.

Vågen av DIY och craftivism har exploderat i Sverige, men det har nog nått sin kulmen nu tror Tobias. Inte så att det behöver minska, men mängden utövare slutar nog öka och börjar utvecklas istället. Tobias tror att det kommer ske mer korsbefruktning mellan slöjd och den kommersiella världen. Till exempel finns roliga exempel på slöjd som kopierar kända märken. Som här Stephanie Syjuco och Katie Furuyama som lär dig virka din egen Gucci-väska.

Foto av Katie Furuyama

Eller tvärtom. Varumärkesjätten Iphone rider på hemslöjdsvågen och erbjuder dig ett mobilfodral som du själv kan brodera. Nål, tråd och garn medföljer.

broderi

Slöjdens styrka är att man skapar föremål som håller länge genom resurssnåla tillvägagångssätt. Många vill ha en mer hållbar livsstil och hemslöjden är en naturlig inspirationskälla. För många blir slöjd en motreaktion till masskonsumtionen.

– Många är nog inte uttryckligen politiska i sitt slöjdande, men visst är slöjd politik, säger Tobias.

I USA är Craftivism och DIY än mer ett uttryck för ett personligt ställningstagande och ett politiskt uttrycksmedel. I Sverige kan slöjdande, stickning och virkning fortfarande stämplas som gammeldags, flummigt eller som husmorssysslor i vissa kretsar. Varför är det så, undrar Jabbo?

– Jaa, vissa tycker att Craftivism och DIY kan vara lite hippie. I USA är det nog annorlunda eftersom jag inte tror de unga har vuxit upp med hantverk på samma sätt so vi har gjort. Nästan alla här i Sverige har ju upplevt en farmor eller någon från äldre generationen som stickar.

Och vad tror du om kvinnors och mäns slöjdande i Sverige?

– Fortfarande är svenska foket väldigt könsstereotypa i sitt slöjdande. Tyvärr. Kvinnor stickar och syr, medan männen arbetar i trä och med smide. Män är också mindre sugna på att medverka i kurser, till exempel. Sedan finns det en skillnad åldersmässigt sett. De äldre är mer för att bevara olika traditioner medan yngre oftare förnyar formen.

Hemslöjdsföreningarnas riksförbund firar 100 år nästa år och deras evenemang ”Ser du löven för alla träd?” har uppmärksammats, till exempel i DN. 2000 personer får chansen att skapa sitt eget löv som tillsammans ska bilda träd som ställs ut på Liljevalchs i juli 2012.

– Det här är ett sätt för oss att lyfta hemslöjdsrörelsen, säger Tobias.

Hemslöjd

På http://www.hemslojden.org/ kan du läsa mer om 100-års jubileet och om hemslöjd i allmänhet.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: