Skip to content

Torsdagstrix – Finfina idésamlare

24 november, 2011

                                                                                                                                                  Bild: Pzado/Sxc.hu

Nätet är en enorm källa till information för alla, även för hantverkare, formgivare och hobbyhändiga.

Svårigheten är inte att hitta inspiration, det kluriga är att lista ut hur man kan hantera allt som sköljer över oss. Vi tänkte tipsa om några gratisprogram och tjänster som vi tycker funkar jättebra för att samla intressanta idéer som man trillar över med jämna mellanrum.

 

Pinterest är en sajt som bygger på egna och andras bildfynd från webben. Tjänsten kan beskrivas som en samling virtuella anslagstavlor. På sina anslagstavlor kan man sätta upp favoritbilder och, om man vill, visa dem för andra. När man hittar en bild man gillar trycker man ”Pin it” på en knapp som läggs till i webbläsaren och vips har man lagt upp bilden.

Det bästa är nästan att leta bilder på andras anslagstavlor och hitta personer över hela världen som delar ens intressen och smak.

Ett stort plus är att de bilder som sätts upp här har kvar länken till sajten där de hittades, så det går alltid att hitta källan även om det är någon annan som har lagt upp bilden.

 En liten varning bara – Pinterest är roligt och blir lätt en tidstjuv!

___

Evernote är ett program som kan laddas ner till dator, mobil och andra eventuella manicker.

Allt man sparar ner här synkroniseras till de olika enheterna och är enkelt att komma åt överallt. Här går det att skriva texter, spara ljudupptagningar, samla bilder från webben eller från den egna kameran och andra dokument – och viktigast av allt: organisera dem i anteckningar och anteckningsböcker, för det är lätt att samla på sig en hel del.

Ett gratiskonto räcker långt för de flesta. Det riktigt fiffiga här är att man kan söka efter till och med text i bilder som läggs in. Smidigt när man har sparat en hel webbsida, pdf eller tagit kort på ett recept. Och fantastiskt när man under lång tid söker inspiration till ett kul projekt, det är bara att samla på!

___

Till sist ett litet musiktips. Någon som känner igen situationen att man, trots gränslösa mängder musik via Spotify, inte kan komma på något man vill lyssna på?

Om det går att komma på en enda artist eller låt som känns rätt, skriv in den på Spotalike så skapas en spellista med en massa låtar i samma stil. Om inte annat är det ett enkelt sätt att hitta nya artister och låtar!

Det var tre av våra favoriter. Har ni andra? Tipsa oss gärna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: