Skip to content

Omvärldsonsdag – Jabbos tips till handgjorda saker på Gran Canaria

30 november, 2011

Turistområden brukar inte vara kända för att ha ett stort utbud av handgjorda saker. Istället brukar det vara kilometer av krimskrams-affärer som säljer exakt samma saker – till samma höga pris. Så är det också på Gran Canaria. Men skam den som ger sig. Jabbo har bestämt sig för att hitta guldkornen även här. Och visst finns de …

Puerto de Mogán på Gran Canarias sydspets är ett hyffsat nytt turistområde. Till skillnad från äldre områden som Playa Inglés och Maspalomas, så är Puerto de Mogán byggd som en gammal fiskeby. Det finns fina promenadkvarter, en småbåtshamn och restauranger av snäppet högre kvalitet. Som turist vaggas man in i Puerto de Mogáns mysiga, soliga och trevliga atmosfär och bara emellanåt dyker tanken upp att det är konstigt att det är byggt för just turister. Nåväl, om man går lite vid sidan om själva hamnkvarteret så kan man inte undgå att dras till något som inte ser ut som något annat man hittills sett på ön: Ateljé-butiken Di Mio – Nä men, det ser ju ut som en handsydd klänning?

– Va, och symaskinen därborta? Och alla smycken?

– Och ser du dekorationen …

Lite väl ivrigt dyker Jabbo in i affären. Cilem Sahinter, ägaren, undrar lite vadan denna iver men tinar strax upp när hennes tyska kollega Maria glatt pratar på. Cilem har drivit butiken i ett år och Maria kom dit i somras. I butiken finns smycken, handsydda kläder och accessoarer. 

– Det här är ett sätt för oss att erbjuda något annat än ”made in china”-grejerna, säger Maria. Och folk är intresserade, det är som att man längtar efter något äkta. Man vill ha bra material och saker som är gjorda med känsla.

I Puerto de Mogán anordnas numer en hantverksmarknad varje fredag, men den har inte riktigt kommit igång på det sätt som Di Mio skulle vilja. Det är svårt att samla hantverkarna till en plats. Och så blir det en misch-masch av handgjorda och massproducerade saker.

Men en marknad har ju sin charm och det finns alltid något att bli förundrad över. Och på Gran Canaria finns det en marknad att besöka nästan varje dag:

  • Tisdag: Arguneguin
  • Onsdag: San Fernando (Mercado Municipal de Maspalomas), Vecindario
  • Torsdag: Galdar
  • Fredag: Puerto de Mogán
  • Lördag: San Fernando (Mercado Municipal de Maspalomas), San Mateo, Arucas, Santa Brigida
  • Söndag: San Mateo, Santa Brigida, Teror, San Bartolomé de Tirajana

Buss 1 går hela dagen till Puerto de Mogán från Las Palmas, San Agustín, Playa Inglés, Puerto Rico, mm. Ett annat sätt att färdas (till exempel för att undvika kurviga bergskurvor) är att ta en färja från Arguineguin eller från Puerto Rico till Puerto de Mogán. Jabbo har tagit med sig dessa tiden hem till dig, så hör av dig om du vill veta mer. 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: