Skip to content

Torsdagstrix – Marknadsföring på de sociala medierna, Del 1

1 december, 2011

Hur gör jag för att marknadsföra mig på de sociala medierna? Hur når jag ut på bästa sätt? Vad ska jag tänka på och vilka regler och förhållningssätt gäller?

Här kommer del 1 i serien om marknadsföring på de sociala medierna. Vi delar med oss av sådant som vi själva har lärt oss genom att använda de sociala medierna och refererar till böcker, artiklar och sajter inom ämnet. Det är en blandning av allmänna tankar om marknadsföring och specifika råd till dig som säljer handgjorda saker och har butik på Jabbo.

Och, kom ihåg, tillsammans blir vi experter! Så dela med dig av din klokhet.

#1. Syns du? Just det, först och främst måste du synas. Du har säkert redan en Facebook-sida eftersom 4 miljoner svenskar har det. Bloggar du? Har du Twitter-konto? Twitter används av 8% i Sverige. Kanske inte låter så mycket i jämförelse, men tänk då på att vissa personer bara twittrar och att det kanske är just den målgruppen som du vill prata med.

Det kan kännas motsträvigt eller omöjligt att vara aktiv inom alla forum, men det finns genvägar. Se till att koppla bloggen till Facebook och till Twitter så att de automatiskt berättar när du har skrivit något nytt. Det finns olika sätt att göra det. Ett sätt är att gå in på Facebook och använda applikationen My Blog Posts. En annan tjänst är Twitterfeed, där man kan koppla både Facebook, blogg och Twitter.

För Jabbo-säljaren: På det här sättet kan du lätt uppdatera dina sociala medier och berätta när du har nya produkter i din Jabbo-butik.

#2. Ha ett intressant innehåll! Skriv om sådant som dina vänner och läsare vill läsa om. Självklart. Men vad vill folk läsa om egentligen? Vad går likasinnade igång på? Det har Jabbo själv mycket huvudbry om. Få inspiration av andra genom att läsa andras bloggar. ”Gilla” de sidor du tycker om på Facebook så kan du lätt följa deras flöden. Studera vad de skriver om. Vilka ämnen väljer de? Och vad i sin tur ger respons från läsarna? Rör dig utanför de sociala medierna, läs artiklar och tidningar.

För Jabbo-säljaren: Om du till exempel gör silversmycken så kan du skriva om seminarier och kurser, mässor, information om bra materialförsäljare eller varför inte knyta kontakter med silversmeder i andra länder och se till att ni utbyter information som gör att du sticker ut med sådant som ingen annan har. Och de som söker på silversmide kanske hamnar hos dig!

#3. Dela med dig!

De sociala medierna bygger på ett nätverkstänkande där man ger av sig själv och delar med sig. Om man vill marknadsföra sig själv och sitt hantverk så måste man ha detta i åtanke. Du ger av dig själv genom att ha ett intressant innehåll, pratade vi om ovan. På samma enkla sätt är man generös och delar med sig av bra saker som andra gör. För Jabbo-säljaren: Länka till andra hantverkare och ge dem synlighet på din facebook-sida. Intervjua andra bloggare och skriv om dem på din blogg.

Vi har pratat om synlighet, innehåll och att dela med sig. Marknadsföringen på de sociala medierna skiljer sig från traditionell marknadsföring som ofta består av envägskommunikation. Om man agerar likadant på de sociala medierna finns risken att ens kontakter slutar lyssna. Eller ännu värre, att man raderas som kontakt. Detta skriver Shama Hyder Kabani om i”The Zen Guide to Social Media Marketing”. Den är lättläst och ger vissa praktiska tips men framför allt en kick om hur man ska förhålla sig på nätet. En bra grej är att du får tillgång till boken online.

Bokens budskap i komprimerat format är att du för att lyckas i din marknadsföring måste locka till dig folk, omvandla intresset till engagemang  och sedan kan folk kanske tänka sig att bli kund hos dig.

Berätta om du har bra tips på böcker eller annat inom ämnet!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: