Skip to content

Jabbo gillar: Inspiration i tidningshyllan

5 december, 2011


Vi på Jabbo har hittat två nya favoriter i tidningshyllan som vi gärna vill tipsa om.

Först en gammal trotjänare som har fått en välförtjänt uppfräschning. Tidningen Hemslöjd har funnits ända sedan 1933, vilket måste vara något slags rekord när det gäller tidningar om hantverk. Tidningen har nyligen fått en ny, vacker form och ett kortare namn (den hette tidigare Hemslöjden).

Ansiktslyftningen har fått mycket beröm, och när årets Tidskriftspriser nyligen delades ut var Hemslöjd nominerad i kategorin Årets tidskrift.  Vi kan bara hålla med om vad som sägs i nomineringen:  ”Med sin nya starka grafiska form, helt i takt med samtiden visar redaktionen att en vital 80-åring både kan ha kraften att förnya, och att vara angelägen, utan att svika sin historia. Hemslöjd verkar väl rustad för framtiden!”

Vi gillar Hemslöjd för att den är kunnig, nördig och tar sig an ämnen som vi inte ens visste att vi ville veta allt om. I det senaste numret är temat skinn. Här kan vi både läsa flera fina reportage om skickliga hantverkare som på olika sätt arbetar med skinn, men även en granskande artikel om de etiska aspekterna av att arbeta med material från levande varelser. Vackert, tänkvärt och mycket intressant – även för oss som aldrig ägt en skinnål och aldrig skulle kunna tänka oss att garva läder.
Vår andra favorit är betydligt yngre, och har ett helt annat tilltal. Vi har blivit lite smått förälskade i den sockersöta brittiska tidningen Mollie Makes.

Mollie Makes grafiska form må vara piffigt pastellig, men man ska inte låta sig luras av det snälla tilltalet. Redaktionen bakom denna nykomling (första numret kom ut i våras) har koll på DIY och hantverk, och ger många roliga och initierade tips om läsvärda bloggare, driftiga hantverkare och aktuella happenings.

Det senaste numret har temat ”Christmas Scandinavian Style”, inte så exotiskt för oss här i Sverige kanske, men det är ju alltid kul att se hur våra skandinaviska traditioner uppfattas utifrån. I varje nummer finns mönster till flera projekt att göra själv, allt från enkla smarta tips på fina paketinslagningar, till mer tidskrävande broderier.

 


Till sist:
Kolla in den fina filmen i stop motion-teknik som Molllie Makes gjorde inför lanseringen i våras (vi på Jabbo är grymt sugna på att göra film … håll utik!)

 

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 5 december, 2011 09:56

    Superkul att ni också gillar Mollie Makes! Det är en av mina favoriter, håller med om det där sockriga, fastän det ju oftast som sagt bara är till ytan. En hel del bra grejor därunder…

    • 5 december, 2011 10:02

      Ja, visst är Mollie en både söt & smart tjej 🙂 Vi gillar inte minst att de lyfter fram driftiga tjejer som lyckats som egna företagare, det är väldigt inspirerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: