Skip to content

Jabbo gillar: Bokfynd för kreativa

20 februari, 2012

Men hallå, se lite gladare ut! Böcker är ju hur kul som helst. "La Lecture" av Fernand Leger, 1953.

I morgon börjar årets bokrea. Vi har tittat igenom årets utbud och hittat några guldkorn för alla kreativt sinnade. Håll till godo!

Ta en tröja och gör något nytt av Stefanie Girard är en liten inspirerande karamell för ynka 79 kronor. Boken, som i original har det något fyndigare namnet Sweater surgery, är författad av kvinnan bakom bloggen med samma namn. Här finns roliga och annorlunda tips på vad du kan göra av en gammal uttjänt tröja. Bra tycker vi, som är stora vänner av uppvinning. Finns bland annat på Adlibris och Bokus.

Tidlösa mönster: textilkonst från 1950-talet av Gisela Eronn är ett måste för alla 50-talsnostalgiker. Författaren presenterar de tolv designers som skapade mönster för utställningen Signerad textil på NK:s textilkammare 1954. Astrid Sampe, legendarisk chef för NK:s textilkammare, fick dåtidens största inom konst, arkitektur och textil att formge tyger för kollektionen, däribland Viola Gråsten, Alvar Aalto, Sven Markelius, Olle Baertling och Stig Lindberg. Kostar 139 kronor på Akademibokhandeln.

Kniven: från bruksföremål till konsthantverk av Samuel Karlsson är en bok för alla som vill lära sig mer om en gammal hantverkstradition. Författaren har träffat skickliga knivmakare från norr till söder. Knivmakeri är kanske inget man kastar sig över bara så där, men visst kan det vara kul att låta sig inspireras av hantverkare som är så skickliga att deras skapelser närmast är att betrakta som konstverk. Kostar 109 kronor på Adlibris.

Ryamattan av Uuve Snidare berättar historien om den långhåriga mattan som gick från var mans egendom till hopplöst omodern dammsamlare inom loppet av några decennier. Nu är ryor populära igen. Och apropå ryor: Visste ni att kung Gustav V inte bara broderade, utan även knöt ryor hemma på kammaren och inspirerade gemene man att göra likadant? Tycka vad man vill om kungahuset, men visst vore det kul om även de nutida blåblodiga kunde inspirera till hantverk? Boken kostar 109 kronor på bland annat Adlibris.

Och sist men inte minst – några ljudböcker som passar att skapa till.

Patti Smith är ju cool som få. Och hennes självbiografi Just kids verkar vara en fantastisk historia som ju rimligen måste passa utmärkt att lyssna på när man ägnar sig åt valfritt hantverk. Scenen är New Yorks kulturliv i början av 70-talet, och berättelsen befolkas av legendariska konstnärer, författare och musiker som Andy Warhol, Bob Dylan och Janis Joplin. En liten dos av det måste ju göra under för kreativiteten. 129 pix på bland annat Bokus.

David Nicholls En dag var en av fjolårets storsäljare. Nu finns ljudboken på bokrea för det facila priset av 99 kronor. Boken uppfyller ett par viktiga kriterier som gör att den funkar att hantverka till: lagom lättviktigt för att man inte ska tappa fokus på det man har för händer och en tydlig intrig som är lätt att följa.

 

Klassisk musik lär öka kreativiteten betydligt. Månne om samma sak gäller för poesi? I Akademibokhandelns katalog hittade vi en fin liten ljudbok som nog måste räknas till det smalare sortimentet. Dikt 1598-1938 är en ljudboksantologi med ett generöst urval av svensk och finlandssvensk dikt, uppläst av de finlandssvenska skådespelarna Stina Ekblad och Jan Dolata. Tio cd-skivor fullproppade med poesi för det facila priset av 199 kronor. Bara att slå till! Om ni fortfarande tvekar kan ni läsa mer om antologin här.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: