Skip to content

Söt söndag med gammal goding

22 april, 2012

Igår under en restaurangrunda med fokus förrätter började det pratas om gamla godingar till efterrätter. Det var då glassåfåren dök upp. En efterrätt som jag helt missat! Så om någon liksom jag levt ett liv utan den, eller som behöver bli påmind om den, presenterar vi söndagens söta – Glace au four.

Utgångspunkten för minnesbilder av gamla godingar igår var päron med After Eight. Via Toscapäron och Rulltårtsbakelser dök så plötsligt denna häpnadsväckande godbit upp, Glace au four. Den har flera namn, bland annat Baked Alaska och Omelette Norvegienne. Tydligen tvistas det om ursprunget, men den har som det verkar avnjutits i olika varianter sedan tidigt 1800-tal, bland annat i Vita Huset. Det vinnande konceptet är sockerkaksbotten täckt med glass, bär eller frukt och ett lager marängsmet som sedan gratineras snabbt i ugnen.

En variant på recept finns på bloggen Lopptorget, därifrån har vi även lånat bilderna. Lopptorget är en blogg som liksom tillhörande bok Sött och Nött kombinerar sötsaker med loppisinspiration. Glace au fouren går att göra i mängder av kombinationer, med olika slags botten, olika smaker på glass och olika frukter eller bär. Så det är bara att välja sina egna favoriter. Säkert blir den även än mer underbar om glassen är hemgjord!

Nu så, nu saknas bara att baka den…

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: