Skip to content

Gör om, gör rätt!

14 maj, 2012

Foto: miltedflower/flickr.com

Superviktig statistik*: 

 • Förbrukningen av textilier i Sverige har ökat med 40 procent på tio år
 • Vi konsumerar idag 15 kg textilier per person och år
 • Av det slänger vi 8 kg per person och år, 3 kg lämnas till frivilligorganisationer
 • 0 procent av textilierna i Sverige återvinns
 • För att producera 1 kg bomull krävs minst 7 000-10 000 liter vatten, ofta i länder med begränsade vattenresurser
 • För att producera ett par jeans krävs 0,5 kg kemikalier
 • 2005 handlade svenskarna kläder för 56 miljarder kronor

Vår textilkonsumtion är med andra ord ett rätt stort miljöproblem. I Sverige och i andra länder. Men handen på hjärtat så tänker jag alldeles för lite på det när jag packar ner vintergarderoben och packar upp och köper nytt inför sommaren. Så jag tänkte att nu är det dags för det finns ju så himla många fina alternativ!

Vi tänker oss till exempel att det hos Jabbo ska gå att köpa kläder skapade och sydda av den person som säljer dem, sådana där favoriter som används och återanvänds, små kärlekar som inte får lämna garderoben på länge, länge. Och gör de det så är det för att byta ägare. Att förlänga livet för kläderna är ett fantastisk sätt att motverka de nedslående trenderna. Det är bland annat de allt kortare säsongerna som modet lever efter och tillverkas enligt, som gör att vår konsumtion och därmed de mängder vi kastar ökar i en sådan lavinartad takt.

Gör en väska av en kostym (bilden har vi lånat från http://www.suicase-london.com). Eller en kjol av ett örngott! Läs mer på http://koolonkoolon.blogspot.se/2011/06/man-tager-ett-orngott.html.

Återanvändning genom remake, det vill säga plagg som designas om till något annat är ett kreativt sätt att skapa unika grejer och på samma gång, som en miljöbonus, hålla kvar textilierna i omlopp.  En byxa blir en väska och en skjorta blir en kjol till exempel. Roliga saker! Och nostalgiska, som de där älskade gamla t-shirtarna som kan göras om till ett överkast. Vilka är era favorittextilåterbrukstips?

En annan möjlighet är att återvinna textilier. Kanske skulle det kunna funka att stoppa finkuddarna till soffan med gamla stickade tröjor? De som är för slitna för att skänkas till Kupan eller någon annan frivilligorganisation som tar emot kläder och ser till att de kommer till användning. Möbeltillverkare kanske kan stoppa möbler med gamla handdukar i små, små bitar? Vem vet!?

Och så klart är det alldeles lysande, roligt och inspirerande att byta kläder på klädbytardagar, handla secondhand eller låna kläder i lånegarderoben. Lycka är att gå omkring i nån annans kläder!

Slutligen två påtryckningstips:

 • Kräv av din kommun att de utökar återvinningscentralen med en behållare för textilier! Och en återanvändningsbehållare – kanske har grannarna finfina grejer som de kastar!
 • Efterfråga producentansvar hos butikerna! Varför kan vi inte få lämna in våra kläder och få pant för dem till exempel? Så kan de återanvändas eller återvinnas, kanske av någon Jabbokreatör?

* Statistiken är hämtad från den nya Nationella Avfallsplanen som beslutas i slutet av maj, Naturskyddsföreningen och studien ”Mot en hållbar konsumtion” från Högskolan i Borås.

Annonser
One Comment leave one →
 1. malva permalink
  17 maj, 2012 12:23

  såssssssåååååååå fiiiiiiiiint från malva till sara carmela kristin och mari ……!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: