Skip to content

Tut(t)orialtisdag – Tuttkudden is back!

22 maj, 2012

Tuttkudden är tillbaka!

Den var en firad klenod hos 1800-talets rika och ett uppskattat hantverk för 1900-talets sjömän. Här är en beskrivning av hur du gör din egen tuttkudde. Britt Ahlström från Strömsbruk berättar steg för steg för Jabbo hur hon gör sina tuttkuddar. Vi har fotograferat och filmat. Britt lärde sig att göra kuddarna av Kalle Winkel, sjömannen från Hudiksvall. Läs hans spännande historia som vi tidigare publicerade här i Jabbo-bloggen.

Del 1- Tuttkuddens ram och stomme

För att göra en Tuttkudde behöver du en träram. Ramen mäter 47 cm X 47 cm. Den är 2 cm tjock och 4 cm bred. Foga in ramens hörn med hjälp av lim, träplugg och spik.

Använd spikar med små skallar. Det ska vara 2,5 cm mellan varje spik. De yttre spikarna är 4 cm och runda. Du behöver 52 spikar. Till den inre raden använder du smånubb. Du behöver 48 smånubbar.

När du har din ram klar ska du trä en stomme på ramen. Det gör du genom att använda ett garn av en färg som avviker från det garn du kommer använda senare. I detta exempel använder Britt ett vitt garn (120-140m/50g). Det ska inte vara för tunt eller för tjockt.

Börja i ett av hörnen. Fäst tråden med hjälp av en knut kring en av de yttre spikarna. Dra tråden runt den yttre spiken på motstående sida av ramen

Det ska vara 2 varv på varje spik. Gör så längs hela ramens ena sida. När du är klar vänder du ramen ett halvt varv och börjar dra garnet runt de yttre spikarna. På detta sätt bildas ett rutmönster:

Detta är grunden till hela kudden. När stommen är klar ska du linda en grövre ledtråd på de inre små nubbarna. Britt använder sig av ett orange bomullsgarn:

1 varv på varje nubbe räcker. Ledtråden är till för att det ska bli lättare att med hjälp av plastremsor förhindra att grundgarnet skadas vid uppskärningen.

Del 2 – Nu börjar jobbet: Välj garn!

Välj färg och mönster på garnet. Du behöver 1,5-2 h garn.

Fäst garnet i en av de yttre spikarna i ramens ena hörn. För garnet runt spiken på andra sidan ramen, tillbaka runt den första spiken och sedan upp igen.

2 varv på varje spik. Gör så längs hela ramens sida.

Sedan vänder du ramen ett halvt varv och gör likadant på denna sida. På så sätt får du ett rutmönster:

Detta utgör 1 varv. Totalt ska du göra 8 varv, se Video 2 på JabboKanalen.

Britts tips är att se till att inga garnknutar hamnar på kudden eftersom det kommer se fult ut när kudden är klar. Fäst istället knutar utanför spikarna. Ett fel många gör är att de inte drar åt garnet tillräckligt mycket. Det ska vara spänt utan att garnet går sönder.

Del 3 – Dags att knyta kryssen, det här är det knepigaste momentet!

Det här momentet består i att du ska knyta ihop kryssen.

Vänd ramen upp och ned. Knyt diagonalt från ett hörn till ett annat. Knyt med dubbelt halvslag. Se video 3.2 på JabboKanalen.

Sedan vänder du på ramen ett halvt varv, och knyter från hörn till hörn på samma sätt. När du har knytit ihop kryssen från två håll ser de ut så här:

Det viktiga i detta moment är att ha rätt typ av tråd. Britt använder av erfarenhet bara bindgarn, och då helst ett blått bindgarn som kan köpas på fiskeaffär. Det är det enda garn som håller. Använd en bindnål.

Det här momentet är knepigt eftersom tråden är hård och du kan få ont i fingrarna. Dra åt så att det blir stumt, men inte så hårt att tråden går av! Dra tre gånger som Britt gör på denna video.

Britt brukar vanligtvis spänna fast ramen för en bättre arbetsställning, exempelvis vid en strykbräda med hjälp av en tving. Tvingen kan köpas på Claes Ohlson.

Akta så att den orangea ledtråden inte kommer med när du knyter kryssen.

Om tråden går av knyter du fast ny tråd.

Gör en sista koll och se efter att det verkligen är ett kryss på varje ”tutte”. Annars kan hela kudden gå sönder och allt jobb är förgäves.

Del 4 – Tuttarna tar form

Britt spänner en lila tråd längs ramens yttre spikar. Detta påminner oss om vilka kryss vi INTE får klippa. Använd en tråd i annan färg än ditt garn så att du tydligt ser var du inte får klippa.

Vänd på ramen så att du har baksidan mot dig. Trä in plastremsor mellan trådarna (se Video 4.3). Det viktiga är att du trär in plastremsan så att den svarta tråden, den orangea undertråden och den vita tråden hamnar på ena sidan och att det färgade garnet hamnar ovanför.

Plastremsorna kan du klippa ut av stabilare tallriksunderlägg. Britt har i brist på annat använt skaftet till en flugsmällare.

Om du har lite smidigare plastremsor än de Britt använder i exemplet kan du trä flera åt gången.

Vänd på ramen så att du har framsidan mot dig. Nu kan du börja klippa fram ”halva” tuttar. Klipp av det färgade garnet som är ovanpå plastremsorna (se Video 4.5).

Plastremsorna gör att du inte av misstag klipper av de undre trådarna som håller ihop hela kudden.

Se upp så att du inte klipper kryssen längs med ramens yttre spikar. Du blir påmind om att inte klippa dessa genom den lila tråd som spändes upp i början.

Britt använder sig av en sax för att klippa tuttarna, men lättast är om du har ett gammeldags rakblad som du trär på en rakbladhållare.

Nu är det dags att klippa fram hela tutten. Du börjar om genom att trä in plastremsor på samma sätt som tidigare. Genom att klipp av garntrådarna från andra hållet släpper de och bildar en tutte. Se videon 4.6 på JabboKanalen. Om du har gjort rätt så har du nu ett gäng fina tuttar.

Del 5 – Gör klart framstycket

Ta bort den lila tråden som du hade spänt fast som påminnelse.

Vänd på ramen och klippt bort den orangea ledtråden.

Nu ska du klippa tofsarna på kudden så att kudden släpper från träramen. Vänta med hörnen till sist, det blir lättast så. Klipp så nära spikarna som möjligt. Se dessa två videoklipp för att få en tydligare beskrivning: video 5.4 och video 5.5. Sist klipper du bort hörnen.

Använd en broderisax. Saxen bör vara liten och hård i stålet.

Nu är framstycket klart, så här ser det ut:

Ha lite tålamod med tuttarna, dom fluffar till sig med tiden.

Del 6 – Så här gör man bakstycket

Bakstycket görs även den på träramen. Använd samma garn eller ett garn som går ton i ton med framstycket. Britt använder sig i detta exempel av ett vitt garn.

Knyt fast garnet i ett av de yttre spikarna. Dra garnet från spik till spik. Ett varv räcker. Se video. Tekniken är densamma som i tidigare moment. Vänd på ramen ett halv varv och gör likadant här. Garnet bildar ett rutmönster.

Se till att garnet spänner. Nu är nätet klart!

Knyt kryss med hjälp av bindgarn och bindnål. Samma tillvägagångssätt som med framstycket. Britt säger att man inte behöver dra åt lika hårt som med framstycket i och med att man knyter tråden runt mindre mängd garn. Gör dubbla halvslag. När du drar åt tråden var uppmärksam på att det vita garnet fortfarande bildar en ruta. Du ska med andra ord inte dra åt för hårt! Titta på denna video så förstår du bättre hur vi menar! Så här ser det ut när alla kryssen är knutna:

Ta bort bakstycket från träramen genom att lyfta bort det från spikarna.

Nu är baksidan klar!

Del 7 – Framstycket knyts ihop med bakstycket – sista momentet!

Lägg framstycket upp och ned. Placera bakstycket ovanpå framstycket. Vi förklarar hur genom denna video.

Använd bakstyckets och framstyckets fransar för att knyta ihop de två delarna. Titta hur Britt gör på video 7.2 på JabboKanalen. Klipp under tiden isär bakstyckets fransar (eftersom de fortfarande är i form av öglor). Obs! Knyt inte ihop hela kudden, du behöver ett hål för att stoppa i innerkudden. Lättast är om du lämnar ena hörnet oknutet. Se video 7.3.

Innerkuddens mått är 27 * 27 cm. Om du inte hittar en kudde med dessa mått kan du göra en själv eller använda annat som stoppning. Tänk på att innerkuddens tyg syns genom bakstyckets nät. Stoppa in innerkudden i tuttkudden och knyt ihop de sista fransarna.

NU ÄR TUTTKUDDEN KLAR!

Jag ställer en sista fråga till Britt:

– Hur lång tid tar det egentligen att göra sin egen tuttkudde? Om man tänker att träramen är gjord?

– Jaaa, ett par dagar brukar det väl ta. Och så låter jag min gubbe göra bakstycket för det tycker jag är lite tråkigt.

Jabbo tackar Britt Ahlström för hennes tid och tålamod och hoppas ni delar med er av era egna erfarenheter med tuttkuddandet.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: