Skip to content

Jabbo på trasmattepicknick

2 juli, 2012

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det var en väldigt hemtrevlig stämning på Stortorget i Östersund när Jämtland/Härjedalens Hemslöjdsförbund firade Hemslöjden 100 år med att bjuda in till trasmattepicknick i helgen.

Jag packade ner trasmattan som momma vävt och ett påbörjat broderi och begav mig nyfiket till Stortorget i lördags. Det visade sig att mattan var överflödig, liksom broderiet. På en stor del av torget låg det redan massor av trasmattor – väldigt fint, inbjudande och mysigt. Så skulle alla torg se ut lite oftare! De som var där var dessutom varmt välkomna att lära känna olika material och prova på olika slöjdtekniker. Bland annat rundstickning, repslagning och täljning.

Ove Hedenström var en av de slöjdare som var på plats. Ove jobbar med järntråd och tillverkar bland annat väldigt vackra fåglar i luffarslöjd. Runt 800 personer har han lärt luffarslöjdens konst genom åren. Med mig hem hade jag två luffarslöjdskrokar, den ena lite mer symmetrisk än den andra, som jag slöjdat själv.

I en vävstol på torget stafettvävdes det även en matta av alla som ville vara med. Den mätte till slut nästan 7 meter. Gjord av mattrasor från kläder och tyger, fyllda av minnen från olika besökare på torget i helgen.

Bajamajan på den här tillställningen var av det finare slaget. ”Det lilla kabinettet” skapat av Broderiets vänner fick ”folkets röst” i dasstävlingen på historiefestivalen år 2000. Motivet på draperierna är från ett brudörngott från 1848.

Inne i det vackra dasset hängde en favoritbonad. Passar finfint alla dagar, men alldeles särskilt i semestertider.

Firandet av Hemslöjden 100 år fortsätter med olika utställningar, workshops och andra aktiviteter. I 366 dagar. Mer information om vad som händer hittar du här.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: