Skip to content

Jabbo gillar: DIY-festivalen

24 augusti, 2012

Alla bilder är lånade från Sörmlands museum, utom trollet som är Bergatrollens maskot.

 

I helgen är det urpremiär för DIY-festivalen i Nyköping som arrangeras av Kulturföreningen Bergatrollen. Vi ringde upp Lise Koefoed, en av arrangörerna, och bad henne berätta mer om festivalen och historien bakom allaktivitetshuset Magasinet.

Lise Koefoed är mitt uppe i förberedelserna inför festivalen när vi får tag på henne. På programmet står allt från virkning, svetsning och smide till väggflätning, broderi och murning.

– Festivalen är gratis, och vi kommer att laga mat tillsammans till självkostnadspris. Det är ungefär 40 personer anmälda just nu, berättar Lise Koefoed, som själv bland annat kommer att hålla i en täljworkshop och lära ut hur man flätar väggar.

DIY-festivalen finansieras med projektpengar från Nämnden för hemslöjdsfrågor. Festivalen är en del av Bergatrollens större projekt Slöjdivism, som bland annat innefattar en cykelfest som hölls i våras och ett spännande filmprojekt (som vi kommer att berätta mer om längre fram).

– Vi har ett nära samarbete med både Hemslöjdsföreningen och Sörmlands museum, berättar Lise Koefoed.

Bergatrollens magasin av ZickermansVimeo.

Festivalen hålls i allaktivitetshuset Magasinet i centrala Nyköping. Historien bakom Magasinet visar att det lönar sig att vara envis. Bergatrollen kämpade länge för att kunna skapa en icke-kommersiell mötesplats i Nyköping. Först efter två husockupationer, med polisanmälan till följd, valde kommunen att erbjuda föreningen att hyra en övergiven magasinsbyggnad. I juli 2010 flyttade föreningen in. Sedan dess har det varit fullt upp.

– Det har varit mycket arbete för att få huset att fungera. Mest jobb var det att brandsäkra huset genom att bygga lerkubbsväggar, säger Lise Koefoed (se videon).

Bergatrollen fick uttalat stöd av de lokala hemslöjdskonsulenterna redan under husockupationerna, och de har sedan samarbetat under upprustningen av huset.

– Vi har funnit varandra kan man säga. Vi har en gemensam vilja att skapa ett alternativ till konsumtion. Slöjd betyder att alla får chansen att skapa och vara kreativ i sin vardag. Att man inte behöver konsumera så mycket utan kan skapa själv istället, säger Lise Koefoed.

I den drygt 1000 kvadratmeter stora byggnaden finns bland annat en scen och en ateljé. Huset används för konserter, slöjdträffar och andra evenemang, och har blivit en alternativ mötesplats i Nyköping.

– Vårt mål är att vi i höst ska kunna ha lite mer fasta öppettider så att man kan komma till Magasinet och fika eller bara hänga. Vårt hus är allas hus!

Vad är ditt bästa DIY-tips?

– Att våga göra saker, att våga skapa själv. Det kan vara svårt i början eftersom vi har lärt oss att allt går att köpa. Men det är verkligen värt det!

Och sist men inte minst – DIY-festivalens lockande budskap:

Vill du bygga något bortom konsumtionssamhället och arbetslinjen?

Vill du inspireras och lära dig slöjd, hantverk och att göra själv?

Vill du träffa andra som tycker om Do It Yourself?

Du hittar mer info och festivalens program här.

PS. Ett tips till alla som har vägarna förbi Sörmland i höst: Missa inte utställningen Handkraft – ja tack! som just nu visas på Eskilstuna Stadsmuseum. Utställningen pågår till den 21 oktober.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: