Skip to content

Torsdagtrix: Läs om Jenny som skapar egna hudvårdsprodukter

13 september, 2012

Jabbo (okej, en utav oss) har antagit utmaningen att från och med nu inte köpa en enda hudvårdsprodukt som inte är naturlig, eller allra helst ekologisk. Att handla ekologisk mat är mer och mer prioriterat i samhället idag. Men hudvårdsprodukter är inte ett lika självklart val. Tänk om det till och med går att handla handgjorda produkter? Det var så jag kom i kontakt med Herbal Nordic av grundaren Jenny Davidsson. 

Jenny plockar örter till sin hudvårdsserie Herbal Nordic

– Berätta hur du började med handgjorda hudvårdsprodukter!
Jag har alltid varit intresserad av naturlig hälsa och har studerat naturmedicin och örtterapi. Det var under örtterapiutbildningen som jag lärde mig att tillverka mina egna produkter. Eftersom jag nu står inför en flytt till Argentina, då min fästman är argentinare, så kände jag att jag ville komma igång med någon egen sysselsättning. Och då kändes naturlig hudvård som en bra grej.

 – Hur går du tillväga för att framställa dina produkter? 
Man kan säga att jag har ett litet labb hemma i mitt kök i Buenos Aires. Jag har köpt mätglas och termometrar och dylikt som kan behövas. Och de råvaror som jag kan hitta på plats köper jag där. Men mycket får jag importera. Det finns en sajt som heter www.crearome.se som är specialiserade på handgjorda hudvårdsprodukter och från vilken man kan beställa i princip allt man behöver. Det förenklar det hela lite.

Så här ser det ut i Jennys laboratorium

– Varför ska man använda ekologiska produkter?
Just när det gäller hudvård är det lite extra viktigt att man använder naturliga och så långt det går ekologiska preparat. Huden absorberar det man applicerar på den, så om man smörjer sig med kemiska preparat så kan det skada huden och påskynda åldringsprocesserna. Om man däremot tillför huden näringsämnen så kan den snabbt se yngre och fräschare ut. Ett ämne man bland annat ska undvika är mineraloljor,
som tyvärr används i de flesta billiga industriellt framställda hudvårdsprodukter. Dessa oljor är en restprodukt vid utvinningen av råolja och rubbar bland annat hudens naturliga förmåga att återfukta sig själv.

Krämer med mineralolja känns bra för stunden, men skapar ett beroende. Och snabbt känns huden torr och fnasig. Så långt det går ska man istället försöka använda sig av vegetabiliska oljor. Och istället för kemiskt framställda parfymer, ska produkterna helst innehålla äkta eteriska oljor, vilka har en läkande verkan både kroppsligt och själsligt. Men naturliga råvaror är dyrare och svårare att handskas med, vilket är den stora anledningen till att man sällan hittar dem i industriellt framställd kosmetika.

Jenny fixar inför lanseringsfesten av Herbal Nordic

– Ge en bild av dig själv och dina handgjorda produkter i framtiden?
Jag vill i första hand sprida produkterna på den argentinska marknaden, som inte är lika exploaterad som den svenska. Jag vill samtidigt öka medvetenheten om varför det är fördelaktigt att tillföra huden näringsämnen istället för kemiska preparat.

I nuläget har jag åtta olika produkter (bland annat ansiktskräm, ansiktsserum, läppbalsam, olika kroppsoljor och ansiktsrengöring). Men jag har planer på en handfull nya produkter till hösten. Eftersom jag är relativt nystartad handlar det för tillfället mycket om att känna av
marknaden och avläsa trender och behov. Det som funkar bra i Sverige kanske inte är lika eftertraktat i Argentina och så vidare.

Handgjorda hudvårdsprodukter

Herbal Nordic – hela sortimentet

Ojojoj, Jabbo går igång direkt! Visst är Jennys bilder fina! Och produkterna ser grymma ut. Vi önskar dig, Jenny och Herbal Nordic lycka till!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: