Skip to content

Allra käraste plättlagg

14 oktober, 2012

Finns det något bättre än plättar stekta i ett gjutjärnslagg? Sån underbar nostalgi i känsla och smak. 

Plätt-  och pannkakslagg går att hitta på loppis och är utmärkt att köpa i andra hand. För att variera sig och hitta fler förgyllda tillfällen har laggen fått en ny kompis – raggmunken. Längtar nu efter ännu fler plättlaggsrecept och undrar – vilka är era favoritvarianter på plättar?

Raggmunkarna som vi har gjort är utan vetemjöl och utan mjölk. Ett väldigt bra recept för känsliga magar, tack Carolina!

Så här gör du 4 portioner:

  • 1,5 dl rismjöl och 0,5 dl bovetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 5 dl havremjölk
  • 1 ägg
  • 8 rivna potatisar

Blanda först ihop plättsmeten och tillsätt sedan potatisen. Det kan vara bra att låta smeten stå och svälla en stund innan du börjar steka, det gör att den håller ihop bättre. Stek i smör (finns mjölk eller laktosfritt). Olja eller kokosfett funkar också fint. Vi stekte i laktosfritt smör. Det tar några minuter innan gjutjärnspannan blir varm, men väl varm så sköter den sitt jobb på bästa sätt. Medelvärme eller medelvärme plus är ett bra riktmärke. Klicka i smeten i plättlaggen. När smeten inte längre är rinnig utan har torkat upp på ovansidan och raggmunkarna ser ut att ha fått en gyllenbrun färg på undersidan är det dax att vända dem. En vanlig kniv och gaffel är bra verktyg att vända med. När de fått en fin färg även på den andra sidan är de färdiga att äta!

Servera med exempelvis riven vitkål, rårörda lingon och knaperstekt bacon.  Smaklig spis!

Advertisements
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: