Skip to content

Feliz día de los muertos

4 november, 2012

Vid den här årstiden uppmärksammas de döda, alla själar och alla helgon på olika sätt runt om i världen. I Mexiko firas El día de los muertos (de dödas dag) den 2 november varje år. 

Vid mörkrets inbrott samlas familj och vänner på kyrkogårdarna för att återförenas med de döda, med deras själar. För att själarna ska känna sig välkomna tillbaka så ställs altare i ordning med bland annat en särskild sorts blommor, ljus och dekorerade dödskallar gjorda av socker.  De som samlats berättar historier från det gångna året och pratar och delar med sig av sina minnen av de döda. Ett vackert sätt att stanna upp och reflektera.

I natt är det kanske inte så många människor som samlas på kyrkogårdarna runt om i Sverige, men överallt lyser lyktor och ljus är tända till minne av de människor som vi bär med oss inombords.

Det sägs att det ofta kan vara en uppsluppen stämning med musik och skratt när El día de los muertos firas. Det återspeglas i den här videon, som även visar bilder på hur de dekorerade dödskallarna kan se ut. Om du blir sugen att göra egna så har du fina tips på hur du gör här.

En person som ville ha en avslutning, en begravning, i fest och med musik var den mexikanska sångerskan Chavela Vargas. Hon avled i augusti i år, 93 år gammal. Här sjunger hon ”Paloma negra” på ett sätt så man kan tro att hjärtat ska slitas ur kroppen. På ett positivt sätt…

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: