Skip to content

Söta söndag: Pepparkaksknappar

9 december, 2012
tags:

Knappar

Andra advent och inte långt till lucia. Idag bjuder vi på ett pepparkaksrecept, hittat och ändrat av Anna-Britta – tack för det! Degen är lättkavlad och kakorna blir väldigt smaskiga. 

En sats pepparkaksdeg, cirka 100 pepparkakor:

  • 175 gr rumsvarmt (laktosfritt) smör
  • 1,5 dl sirap
  • 2,5 dl farinsocker
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • 1,5 dl (laktosfri) vispgrädde
  • 10-(11) dl dinkelmjöl (vetemjöl)
  • 2 tsk bikarbonat

Vi har använt laktosfria produkter och dinkelmjöl, men receptet funkar lika bra med vetemjöl och ”vanligt” smör och grädde. Vi tog 10 dl dinkelmjöl, vilket blev bra. Eventuellt kan det behövas lite mer vetemjöl.

Gör så här:

  1. Blanda det rumsvarma smöret, sirap och farinsocker
  2. Blanda kryddorna (nejlika, ingefära, kanel)
  3. Rör ner kryddorna i smör- och sockerblandningen
  4. Blanda mjöl och bikarbonat
  5. Rör ner vispgrädden och mjölblandningen i degen

Bearbeta degen med degkrokar och låt den sedan stå kallt en stund, för oss stod den över natten. Kavla och forma kakorna. För att forma knappar har vi använt ett glas, en rund form för att göra knappkanten och en potatissticka för att pilla ut knapphålen. Grädda kakorna i 175 grader, i nedre delen av ugnen (lite under mitten) i ca 10 min.

Lycka till och ha en fortsatt fin andra advent!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: