Skip to content

Söta söndag – två kakrecept (på begäran)

17 februari, 2013

jabbo påsar

Förra helgen myste vi i Östersund. Te, kaffe, kakor och kex stod på bordet, mycket var lokala jämtländska godsaker och annat var hembakat. Här bjuder vi på de två av våra egna recept som gjorde störst succé!

Vi jabboaner hade så fullt upp med att prata med trevliga människor att vi själva inte lyckades ta bilder på kakbordet. Som tur var fotade Anna från Drivkraft och hon delar med sig till oss och er. Fler bilder från vårt afternoon tea finns på Drivkrafts blogg.

Vi fick frågor om recept på framför allt den mjuka lingonkakan (som tyvärr inte fastnade på bild) och ingefärskakorna längst till vänster i bilden här nedanför.

På bilden syns förresten också en av de fina ljusstakarna från jabbobutiken ELLER.

Så här kommer recepten till er som var med och såklart till alla er andra!

Jabbo väskor

Citronglaserade ingefärskakor
(Lemon-Glazed Candied-Ginger Cookies)

Originalreceptet kommer från Martha Stewarts Ipad-app Cookies. Vi har bearbetat receptet för att passa svenska mått och ingredienser.

Blir cirka 70 kakor

  • Knappt 5 dl vetemjöl + extra till bakbordet
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 175 g smör, rumstempererat
  • 1,25 dl råsocker
  • 1,25 dl fint skuren kanderad ingefära (vi använde strimlad, karamelliserad ingefära från Saltå Kvarn)
  • 1 stort ägg
  • 1 tsk vaniljsocker (med äkta vanilj)

Glasyr:

  • 5 dl florsocker
  • Rivet skal av 2 citroner
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 msk honung
  • 2–3 msk vatten

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål.
  2. Rör smör och råsocker poröst, gärna med elvisp. Rör ned ägget och blanda väl.
  3. Tillsätt ingefäran, och sikta ned mjölblandningen. Blanda på låg hastighet (eller för hand) tills degen precis går ihop.
  4. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst en timme i kylskåpet, gärna längre.
  5. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Kavla ut degen till 5 mm tjocklek på mjölat bakbord. Ta ut små kakor med mått, och lägg dem på bakplåtspapper. Tänk på att de kan flyta ut något, så lägg dem inte för tätt.
  7. Grädda kakorna i cirka 10 minuter, tills kanterna börjar få lite färg. Låt dem svalna på bakgaller.
  8. Glasyr: Blanda florsocker, citronskal och honung. Rör i vattnet, lite i taget, tills glasyren har rätt konsistens.
  9. Spritsa eller ringla glasyren över kakorna när de kallnat. Enjoy!

Tips! Glasera bara så många kakor som ska serveras. De oglaserade kakorna går utmärkt att frysa, och glasyren kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka i en lufttät behållare.

Anna-Brittas Lingonkaka (eller med andra bär eller frukt)

  • 2 ägg
  • 2 dl socker 
  • 50 g smält avsvalnat smör 
  • 2,5 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • kokos

Gör så här:

  1. Smöra och bröa en rund form med kokos
  2. Vispa ägg och socker
  3. Blanda i det avsvalnade smälta smöret
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör i
  5. Lägg på bär eller frukt + lite socker
  6. Grädda i rund form i 175 grader i ca 40 min

Tips! Vi använde siktat dinkelmjöl, vilket funkar lika fint. Att bröa formen med kokos blir väldigt gott tycker vi.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: