Skip to content

Söta söndag: Malins lingonpäron

3 mars, 2013
Malins Lingonpäron

Malins Lingonpäron.

Lördagslycka är när grannen Malin bjuder på lamm och lingonpäron! Passar perfekt även för en söt söndag. 

Vackra vinröda päron i glasburk blir en bra gå bort-present. Eftersom lagen innehåller ganska mycket socker håller päronen bra i kylskåp.

Det här behöver du:

  • 1 l lingon
  • 2,5 dl vatten
  • 5 dl socker
  • 1–2 kanelstänger
  • 1 kg fasta päron

Så här gör du:

Börja med att koka lingonen och vattnet i cirka 10 min. Rör lite så att lingonen går sönder. Låt allt sedan rinna av genom en silduk i ungefär en halvtimme eller till saften har runnit igenom. Har du ingen silduk går det bra med en gammal kökshandduk eller annat bomullstyg som inte är alltför tättvävt. Fundera inte ens på att använda kaffefilter för då blir det ingen efterrätt förrän i morgon. Skala päronen men låt pinnen sitta kvar. Det ser trevligt ut.

Häll upp den avrunna saften i en ren kastrull och tillsätt socker, kanel och skalade päron. Koka försiktigt tills päronen är mjuka, det tar cirka 20 minuter men känn med en sticka. Slå upp på glasburk och låt svalna. Servera gärna med en klick vispad grädde!

Receptet är ur Malins minne från Bonniers Kokbok.

Lingon och kanel är en fantastisk smakkombination, mycket gott! Varmt tack Malin Bernhardsson för recept och beskrivning på denna goda och vackra efterrätt!

Advertisements
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: