Skip to content

Dax för à la London – Göteborgs designmarknad

21 april, 2013
Mattias & Therese

Mattias & Therese

På lördag är det dags för à la London, den förträffliga marknaden i Göteborg. Jabbo har ställt ett par frågor till initiativtagarna Therese och Mattias.

– Berätta lite mer om er som har startat detta?

à la London består av Mattias Rask och Therese Aronsson. Mattias är i ingenjör med designinriktning och Therese journalist som just nu läser till möbeltapetserare. Tillsammans startade vi accessoarmärket *Be my hero* som ett hobbyprojekt. Julen 2009 började vi sälja på diverse julmarknader vilket gav oss blodad tand. När våren kom upptäckte vi snart att det inte fanns några bra marknader att sälja sina saker resten av året i Göteborg.

Inspirerad av ett Londonbesök några månader tidigare bestämde vi oss för att se om vi kunde starta en marknad inspirerad av Londons alla trevliga street markets. Vår första marknad höll vi våren 2010 med 26 designers. Den 27 april har vi vår sjunde utgåva av à la London designmarknad och bjuder på 60 kreatörer inom design, mode, konst och accessoarer.

– Vad är ert tips till folk som vill komma igång och sälja på marknader, vad ska de tänka på?

På våra marknader har vi begränsad bordsyta och då är det viktigt att man planerar hur man visar upp sina saker. Belamra inte bordet med för mycket saker och använd gärna rekvisita som tillför något, ett mannekänghuvud för en hatt, en fin låda för vykort eller en gammal ram att hänga örhängen på. Tänk tredimensionellt, då skapar du mer yta för dina saker!

En av de absolut viktigaste aspekterna är kundbemötandet. En bra starttips är att stå upp (i alla fall så länge du inte har ont i fötterna), då möter du kunderna på samma nivå. Möt kundens blick, hälsa och ta chansen att beskriv dina produkter och inspirationen till dem när kunden börjar titta och fingra på dem. Var trevlig utan att bli säljig. Bjud på många leenden och låt beröm vara inledningen till en konversation.

– Vilka andra marknader ska man besöka i Europa förutom á la London förstås?

Utan tvekan finns det väldigt många bra marknader i London, där vi hämtat vår inspiration till à la London. Faktum är att man kan gå på marknad i princip varje dag i London. Bra tips är till exempel Spitalfields Market, Portobello Road, Camden Lock Market. Brixton Market har olika teman varje vecka och kan också, beroende på intresse, vara intressanta att gå på.

I Berlin finns TrendMafia designermarkt som är väl värt ett besök med många spännande utställare. Rom har sin Mercatomonti, där design och vintage blandas på ett bra sätt. Dessutom finns det mängder med marknader som vi inte fått chansen att besöka, men som vi hört talas om. Faktum är att de flesta större städer har någon form av återkommande designmarknad, Google samt den lokala turistbyrån är dina bästa vapen för att hitta guldkornen.

Jabbo tackar för alla inspirerande tips och önskar Göteborg en fantastisk marknadsdag på lördag!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: